Rallylydnad


Rallylydnad är en positiv relativt ny gren inom SBK. Här skall förare och hund utföra moment beskrivna på skyltar som är utplacerade i en bana. Det är tillåtet att prata och arbeta med kroppsspråk med sin hund hela tiden.

Vad är Rallylydnad?

Tävlingsformen rally bjuder på variation och spänning med inslag av traditionell lydnad, agility och freestyle.

När du tävlar eller tränar Rallylydnad följer du en bana av skyltar. Varje skylt beskriver ett visst moment som hundekipaget ska utföra. Vissa moment liknar de i tävlingslydnaden, medan vissa lägger grunden för en bra vardagslydnad.
Exempel på moment som är bra att hunden kan till vardags är passera hundar och människor på trottoaren och promenera med din hund på stan. Ju mer din hund kan desto roligare och säkrare blir er vardag.

Något som är unikt för Rallylydnad är att du hela tiden får prata och berömma din hund medan ni går banan och utför momenten. Detta gör att hunden tycker att det är jätteroligt när han hela tiden får bekräftelse på de moment som han utför rätt. Tanken bakom Rallylydnad är att Du och Din hund ska jobba som ett team. Att jobba ihop med sin hund med positiv förstärkning, bygger upp ett starkt förtroende och starka band knyts mellan hund och förare.

Rallylydnad kan tränas av vem som helst som vill aktivera och utveckla sitt samarbete och kontakt med sin hund. Vill man dessutom tävla så kan man anmäla sig på sbk tävling.
Läs mer om Rallylydnad