Bruksprov och Tävlingslydnad

Vad är bruks?

Det korrekta namnet är bruksprov, men de flesta säger bara ‘bruks’. Tävlar gör man på fyra olika nivåer och i fyra grenar:

Nivåer
* appellklass, som är den lägsta nivån
* lägre klass
* högre klass
* elitklass

Grenar
* spår
* rapport
* skydd
Gemensamt för de olika nivåerna och grenarna är att hunden prövas dels i fältprov, dels i lydnadsprov. Detta görs på en och samma dag. Då hunden nått tillräckligt bra resultat på en nivå flyttas den upp till nästa. Svårighetsgraden ökas successivt vartefter man flyttas upp i klasserna. Det gäller både på fältdelen och på lydnadsdelen. I elitklass tävlar man om certifikat till titeln Brukchampion. Årligen arrangeras Svenska Mästerskap, dit den yppersta eliten kvalificerar sig.

Lydnadsprogrammet i bruksprov
Lydnadsdelen i appellklass består av grundläggande moment som att gå fot, apportering, hopp och platsliggning.
På den högsta nivån, elitklass, ingår avancerade lydnadsmoment och apportering av tungt föremål (upp till 4 kg). Platsliggning med skott sker från lägreklass och uppåt.

Fältprovsprogrammet i bruksprov
Man kan välja att tävla i endast en av grenarna: spår, sökrapport eller skydd. Men många provar på att utbilda och tävla med hunden inom flera grenar, och hundens kapacitet är större än vi i allmänhet föreställer oss.

Vi i Lunds Brukshundklubb har kurser och träningsgrupper i spår och sök. Träningen i grupper görs huvudsakligen på helgerna när klubben har tillgång till mark.

Vad är Tävlingslydnad?

Tävlingsformen kallas Lydnadsklass och innehåller bara olika lydnadsmoment i 4 klasser

• Startklass
  • Klass 1
  • Klass 2
  • Klass 3

Vissa moment är lika med dom som förekommer inom Bruksprov så därför tränar vi ofta dessa tillsammans både i Träningsgrupper och Kurser.

Lunds BK har träningsgrupper i Lydnadsklass/ Brukslydnad och kurser.

Obs Möjligheten att anmäla sig till kurser inom Bruksprov och Lydnadsklass kommer först när en kurs är utannonserad!!